Behandeling > Therapie

Voor om het even welke behandeling start eerst een

 • Grondige anamnese of vraagstelling: kan ik iets voor u doen??
 • Screening.
 • Klinisch onderzoek met inspectie/observatie van de houding, voeten, huid, stand van het bekken,...

Behandeling

 • Instrumentele behandeling met knip- en freestechnieken.
 • Orthoplastie.
 • Orthonyxie.
 • Vilttherapie –wondzorg.
 • Advies, educatie.
 • Zooltherapie

Vraagt podologische zooltherapie een aangepaste schoen?

De meeste zolen kunnen in een gewone confectieschoen gedragen worden op voorwaarde dat de er voldoende ruimte is in de schoen. De ideale schoen voor zolen is een schoen met uitneembare binnenzool, vetersysteem, voldoende dikke buitenzool, stevige contrefort (hielcup), ...

Binnen de praktijk wordt nog gewerkt met 2 systemen van zooltherapie:

Het Lavigne zoolsysteem.

Hierbij wordt na het biomechanisch onderzoek een afdruk van beide voeten genomen via een blauwdruk (inkt). Op deze statische afdruk worden dan specifieke elementen gekleefd teneinde de nodige correctie, comfort of drukontlasting te bekomen. Deze zolen zijn in principe redelijk dun maar zijn ook sterk beperkt in correctiemogelijkheid. Deze kunnen niet voor elke persoon of klacht dienen en worden nog heel zelden gemaakt!

Het Borginsole systeem.

Dit hoog technologisch zoolsysteem via computer laat ons toe een snelle service te bieden aan patiënten zonder aan kwaliteit in te boeten. Het gaat hier immers om zolen, ontworpen door podologen en op maat van de patiënt gemaakt.

Bij deze wordt de voetafdruk genomen met een vacuüm systeem om een correcte drie dimensionele scan te maken van een belaste voet in de individueel aangepaste, meest ideale stand: de neutrale positie genoemd.

Daarna wordt de voetafdruk ingescand. Deze ruwe scan wordt met een speciaal software programma bewerkt. In het Cad Cam softwareprogramma kunnen volgens de drie assen (X- Y- en Z) alle mogelijke correcties aangebracht worden om de  zool te ontwerpen. De stand van het hielbeen kan tot op 1/100 van een graad nauwkeurig gepositioneerd worden. Ook de correctie van de midvoet en de voorvoet worden individueel bepaald volgens de informatie uit de biomechanische hoekmetingen en de ganganalyse.

Elke zool is telkens een uniek exemplaar. Ook de linker en de rechter zool kunnen verschillend zijn, volgens de noodzaak.

De softwarematige afgewerkte zool wordt bij het ontwerpen altijd op ware grote op een apart scherm gecontroleerd en nagemeten.

Deze 3D zool wordt dan als datafile naar de laptop van de "milling"-machine gestuurd.

Uit een monoblok van materiaal wordt de zool gefreesd. De materiaalkeuze wordt bepaald door het soort correctie en de te volgen individuele therapie.

Dit kan een verschil zijn voor de linker en de rechter voet. Verschillende hardheden worden gehanteerd. De zolen worden nog even bijgewerkt door de podoloog in zijn praktijk, zodat ze perfect in de schoenen passen.

Zie ook: www.borginsole.be

Wat zijn de kenmerken van een podologische zool?

Een podologische zool pakt de oorzaak van de klacht aan door de afrol van de voet bij te sturen waar het nodig is. Deze sturing kan zich situeren t.h.v. de achter-, midden- en/of voorvoet.

Het materiaal en de dikte waaruit de zool gemaakt wordt, wordt bepaald door een aantal criteria:

 • problematiek.
 • lichaamsgewicht.
 • leeftijd.
 • sporttak.

Deze zolen zijn duurzaam en kunnen meerdere jaren gedragen worden. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en afwasbaar in de wasmachine.

Merk op: ongeacht voor welk type van zool gekozen wordt (in functie van de beoogde behandeling) is steeds een adequate schoen nodig. Een slechte schoen zorgt steeds voor het falen van de zooltherapie!