Podologie is een paramedische discipline (net zoals de kinesitherapeut, ergotherapeut,…) met een officieel statuut sinds oktober 2001. Dit betekent dat wij steeds werken in opdracht van een arts, een voorschrift van uw huisarts of specialist is nodig.

Het is een gespecialiseerde, wetenschappelijk gebaseerde bachelorsopleiding (vroegere graduaatsopleiding) die zich richt op “het behoud, verbeteren of herstellen van de voethouding en beweging”, zowel bij kinderen, volwassenen en oudere patiënten. Ook patiënten met diabetes, reumapatiënten als sporters kunnen bij de podoloog terecht.

Kortweg: wij proberen een oplossing te bieden, via uitvoerig onderzoek, voor voetklachten en voet-gerelateerde klachten. Hierbij werken we intensief samen met andere paramedische disciplines zoals de kinesitherapie, osteopathie, chiropraxie,… .

Om patiënten te onderzoeken beschikt de podoloog over een typisch arsenaal van onderzoekstechnieken zoals klinisch podologisch onderzoek, biomechanische metingen en ganganalyse…

Het functioneren van de patiënt staat hierbij centraal. De podoloog wordt daarom ook wel eens de "ingenieur van de voet" genoemd. Hij tracht zodoende naar een mogelijke oorzaak te zoeken van de klachten en indien mogelijk deze oorzaak te behandelen. De klachten kunnen zich voordoen ter hoogte van de huid en/of nagels, maar ook klachten ter hoogte van het bewegingsstelsel kunnen worden behandeld.

Ook hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn, die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet, behoren tot het werkveld van de podoloog.

De podologische behandelingen bestaan uit gespecialiseerde verzorging met wondzorg, snij- en freestechnieken (bij huid- en nagelafwijkingen), drukontlasting (aan de hand van vilt, tape en siliconen), correctietechnieken (aan de hand van siliconen, nagelbeugels en zooltherapie) alsook educatie (= uitleg verschaffen).

Hieronder vind je enkele concrete voorbeelden

  • Mensen/kinderen met een abnormaal stappatroon, holvoeten of platvoeten.
  • Patiënten met voorvoetpijn, hielpijn, vermoeide benen,….
  • Overbelastingsletsels bij sportlui zoals achillespeestendinitis, hielspoor, kniepijn (jumpers knee)...
  • Diabetespatiënten: preventieve voetverzorging en/of behandeling van wonden. Recidiefpreventie via educatie. Een jaarlijkse screening wordt aangeraden.
  • Reumapatiënten met sterk vervormde en pijnlijke voeten
  • Mensen met pijnlijke ingegroeide nagels of schimmelnagels.
  • Patiënten met pijnlijke eelt of likdoorns onder voorvoet of op tenen, pijnlijke hielkloven.
  • Ontstoken klauw- of hamertenen, hallux abducto valgus deformaties.
  • Patiënten met een (vermoeden) van beenlengteverschil met rugklachten als gevolg.

Het zou onbegonnen werk zijn en heel waarschijnlijk onvolledig om alle indicaties op te sommen. Indien u aarzelt of een podoloog een oplossing voor uw klacht kan bieden, kunt u altijd vrijblijvend telefonisch contact opnemen.